HISTORIE

Brændevinsbrænderiet

Frands Hansens Købmandsgård, Mejlgade 78, Århus ca. 1890.

Foto Lok.Hist.Arkiv

For at belyse studestaldens placering og og udformning, er det nødvendigt at berette en del om Mejlgades erhvervshistorie i forrige århundrede.
Mejlgade i Århus var i midten af 1800 tallet præget af de mange købmandshandler, i 1840 hele 16 købmænd. I købmandsgårdenes velmagtsdage blev der omsat mange penge og varer. Ingen bonde, der kørte ind gennem Mejlgades port, behøvede at køre mange meter før der var lejlighed til at handle. Men nutidens opfattelse- næret af romantiske drømme- af de gamle købmandsgårde har fået et grundskud. Forestillingen om den travle købmand, der sad i sit kontor stærkt optaget af regnskaber, mens flere handelsbetjente dagen lang vimsede om på lager og i butik, svarer ikke altid til kendsgerningerne. I virkeligheden var adskillige købmænd alene om deres bedrift, eller de havde kun tjenestefolk, d.v.s. ikke-faguddannet hjælp til rådighed. Ved siden af købmændene kom en anden virksomhed til at præge Mejlgade. Det var Liisbergs spritfabrik, der blev byens største i branchen. Den lå i Mejlgade 67-69, og begyndte som et øl- og brændevinsudsalg, der var grundlagt af købmand Jens Peter Birch Jensen. Han startede med at tilbyde "godt proppet hvidtløl" til priser fra 2 til 6 skilling pr. flaske. Tillige solgte han "rensmagende" 8 graders brændevin til 18 skilling potten.
I begyndelsen af 1840érne var dampbrænderiet Danmarks største. Trods fabrikkens store omsætning, viste det sig at J. P. B. Jensen havde slået større brød op end han kunne bage. I 1847 gik han fallit. Det blev Liisberg og Meisner, der drev købmands- handel i Mejlgade 72, der købte virksomheden af fallit boet. Det var en heldig handel. Det gik atter fremad og spritfabrikken kom under stabile forhold.